Avantajele si dezavantajele termosobelor pe lemne

Termosobele pe lemne ne permit să producem apă fierbinte, să ne încălzim casa și să gătim.

Termosoba pe lemne este un aparat care îndeplinește trei sarcini importante: funcționează ca un boiler (deci un element care are sarcina de a genera căldură), permițându-ne astfel să producem apă fierbinte, poate fi folosit pentru a ne încălzi casa prin calorifere dacă este asociat la un sistem adecvat și ne permite să gătim, oferind mâncării aroma tipică pe lemne.

Este fabricata din oțel sau fontă, cu o serie variata – de exemplu le putem găsi acoperite cu elemente ceramice, vitrificate sau emailate – și, prin urmare, joacă și rolul unui element important și primar care trebuie inclus în mobilier.

DEZAVANTAJE:

Dimensiuni. Termosobele sunt destul de voluminoase și, prin urmare, instalarea lor este de obicei prevăzută în bucătărie.

Caldura excesiva. Când există o temperatură ridicată în casa dvs., utilizarea lor nu este practică, deoarece degajă multă căldură.

Întreținere obișnuită. Termosobele lucrează cu lemn și, ca și șemineele, au nevoie de un aport zilnic de material în timpul sezonului de iarnă.

 AVANTAJE:

Estetică. Termosobele au o estetică specială care se adaptează cu ușurință  diferitelor tipuri de mobilier, de la modern la clasic până la rustic.

Bucătărie naturală. Sunt elemente care ne permit un stil de viață natural  printr-o sursă de energie regenerabilă.Termosoba pe lemne

(Exemplu de termosoba)

FUNCTIONARE

Acestea sunt soluții care pot fi instalate în locuințe de orice dimensiune, deoarece puterea termosobei variază de la 6 kwh la 30 de kwh. Ele amintesc de aragazele cu lemne în aparență, dar de dimensiuni mai mari, au o clapetă în față care ne permite să încărcăm bucățile de lemn. Din punct de vedere termic, au un randament excelent și vorbim despre un procent care se stabilește în jur de 70%. Pe piață există modele care cresc acest procent, deoarece sunt echipate cu capacitatea de post-combustie și, prin urmare, permit, de asemenea, o calitate a mediului mai ridicată. Panoul de control (furnizat numai în cele mai recente modele) reprezintă inima elementului, pe care putem seta timpul, temperatura și o serie de alți parametri. Unele termosobe au, de asemenea, un regulator de tiraj automat care ne permite să controlăm fluxul de aer și, prin urmare, de ardere, în timp ce altele, numite mixte, lucrează atât cu pelete, cât și cu lemn.

Pentru a utiliza termosoba ca unitate de încălzire, este recomandabil să o integrați cu un al doilea sistem, cum ar fi un boiler sau un sistem fotovoltaic, prin intermediul unui sistem adecvat. Acestea sunt soluții care au o funcționalitate puternică atunci când sunt asociate cu un rezervor de acumulare, care colectează și vă permite să stocați apa caldă care a fost produsă timp de câteva ore.

MODELE

Există mai multe modele de termosobe pe piață, unele cu o eficiență termică cu adevărat remarcabilă, care permit reducerea consumului. Regasite între o estetică tradițională, care sunt capabile să încălzească o casă de peste 160 de metri pătrați și au o pompă de căldură care vă permite să produceți imediat apă fierbinte. Cele mai recente modele au o serie de elemente reglabile și confortabile (cum ar fi un grătar care poate fi poziționat la diferite înălțimi în funcție de nevoile necesare), o cameră de ardere foarte mare care vă permite să ardeți chiar și bucăți mari de lemn.

Culorile și acoperirile sunt disponibile în cele mai disparate game, de la cele maiolice la modelele cu detalii rafinate, cum ar fi mânerele din lemn sau finisajele din nichel satinat și plita din fontă.