Comparatie intre sobe pe lemne si sobe pe peleti

Soba pe  peleți sau soba pe lemne? Alegerea pare simplă dacă ascultăm persoanele care au găsit soluția de alimentare cu combustibil în peleți și alegerea unei sobe pe lemne cu costuri mai mici pare chiar mai ușoară, dar mai sunt multe de știut.

Peleți sau lemn? încălzirea locuinței noastre în această iarnă este în pericol dacă nu găsim soluția care se potrivește cel mai bine nevoilor noastre: economisiți la costul inițial al achiziționării sistemului de încălzire și la combustibilul care va fi utilizat după aceea.

Tipurile de sobe pe lemne sau pe peleți se dovedesc a fi cele două soluții cele mai populare de pe piață, dar care au caracteristici diferite pentru:

  • instalare;
  • costul inițial bazat pe acoperire;
  • costul combustibilului;
  • nevoie de energie electrică;
  • putere termică;
  • posibilitatea de a automatiza încălzirea.

Pentru aceasta este necesar  să comparați fiecare caracteristică pentru a face alegerea care se potrivește cel mai bine nevoilor dvs. de încălzire și bugetului.

soba pe peleti(Exemplu de sobă pe peleți cu placare din oțel și majolică. Acest tip de sobă este printre cele mai ieftine modele și costă între 1.100-1.500 de euro)

Conform teoriilor persoanelor care tocmai au cumpărat soba pe lemne sau pe peleți, aceasta este cea mai ieftină alegere cu eficiență termică ridicată, ascultând în același timp pe cei mai tradiționaliști și iubitori ai viziunii flăcării, alegerea a unei sobe pe lemne este cea mai bună de pe piață, pentru prețuri inițiale semnificativ mai mici decât soba pe peleți și pentru posibilitatea de a avea lemnul „liber” – acest lucru este valabil mai ales pentru cei care locuiesc în mediul rural.

Ceea ce este cel mai important este că sfaturile și experiențele celor care au achiziționat deja un produs sunt importante, dar nu reflectă niciodată realitatea lucrurilor, deoarece sunt deconectate de situația tipică. Rezultatul optim al sistemului de încălzire depinde de mulți factori și în primul rând de casă în sine, diferit pentru fiecare utilizator, care variază eficiența termică și deci și consumul de combustibil, puterea necesară pentru încălzirea încăperilor și costul final anual pentru încălzire.

Singurul factor universal este prețul inițial de cumpărare al dispozitivului: o sobă pe lemne costă mai puțin decât o sobă pe peleți, acesta este singurul fapt sigur. În ceea ce privește toate celelalte evaluări, este necesar să se realizeze o analiză a tuturor situațiilor și nevoilor, amintindu-ne că nu există un sistem de încălzire optim care să fie același pentru toată lumea, dar există sistemul de încălzire ideal pentru un anumit tip de client, deoarece pe baza consumului de energie, a izolației termice a casei, a situației tipice a casei în sine sau a timpului petrecut acasă.

TIP

 

PUTERE TERMICA COST
Sobe pe lemne din otel

 

8-12 kW 800-1500 euro
Sobe pe lemne din majolica/ceramica 8-12 kW 1200-2500 euro
Sobe pe lemne din fonta

 

8-12 kW 1300-1700 euro
Sobe pe lemne cu cuptor

 

8-12 kW 1050-1800 euro
Sobe pe lemne din teracota

 

8-12 kW 1400-3000 euro
Sobe pe peleti din otel

 

10-25 kW 1100-2000 euro
Sobe pe peleti din fonta

 

10-25 kW 1100-2200 euro
Soba pe peleti fara cos de fum

 

10-14 kW 2000-2500 euro
Sobe pe peleti din majolica/ceramica 10-25 kW 2000-3500 euro

Prețul indicat pentru sobele pe lemne și sobele pe peleți se bazează pe o estimare medie a site-urilor web, cu putere termică nominală potrivită pentru medii standard de 100-120 de metri pătrați.

Deoarece este ușor de observat, o sobă pe lemne are un cost inițial mai mic decât o sobă pe peleți, dar are și o putere termică nominală diferită, care poate ajunge până la 25 kW, pentru a încălzi încăperi mari sau cele dezvoltate pe mai multe niveluri.

soba pe peleti(Exemplu de instalare a unei sobe pe peleți cu placare de maiolică cu un design modern. Acest tip de soba are un preț de aproximativ 2.000-3.500 de euro)

Placarea dispozitivului, indiferent dacă este pe peleți sau pe lemne, este un factor deosebit de important în reducerea consumului de combustibil, datorită proprietăților intrinseci ale unor materiale de a acumula mai bine căldura și de a o elibera treptat în mediu. O combinație perfectă de potențial caloric, costul combustibilului și placarea este soba din piatră, care are costuri semnificativ mai mari decât toate celelalte tipuri de sobe – costul său poate ajunge până la 10.000 de euro – dar depășește cu mult alte sisteme de încălzire.

CAT COSTA PELETII SAU LEMNUL PENTRU SOBA?

Pentru a evalua cu exactitate dacă cea mai bună soluție pentru noi este o sobă pe lemne sau peleti, este necesar să se evalueze prețul combustibilului, consumul acestuia și capacitatea de a încălzi camerele.

Lemnul de foc are un preț mai mic decât peleteii, pe lângă faptul că o încărcătură de lemn are o autonomie mai mare pe măsură ce căldura este generată din patul de jar la sfârșitul arderii, eliberând căldură încă 3-4 ore, fără adaugă mai mult lemn. Peletii, pe de altă parte, în timpul arderii, ard complet și nu permite o autonomie de încărcare la capătul combustibilului.

SA RECAPITULAM:

Având în vedere costurile combustibilului și capacitatea de încălzire a lemnului și a peletilor, este corect să faceți observații suplimentare:

  • dacă aveți nevoie să aveți toate camerele casei încălzite, soluția sobeipe lemne este mai puțin costisitoare decât cea pe peleți, deoarece aveți posibilitatea de a regla flacăra pentru a economisi combustibil și adăugați mai mult sau mai puțin lemn în funcție de necesitățile de încălzire;
  • dacă, pe de altă parte, sunteți departe de casă toată ziua, singura soluție care trebuie adoptată este sobape peleți care, în ciuda costurilor sale inițiale mai mari, se pretează programării încălzirii, reglării flăcării și posibilitatea de a nu încărca continuu peleti, deoarece este echipat cu un sistem de automatizare.

De asemenea, considerați că soba pe peleți poate fi instalată și în camere mici, apartamente sau condominii care nu au spațiul necesar pentru furnizarea lemnului de foc, ceea ce necesită un spațiu uscat și ventilat pentru a-și menține puterea calorică nealterată.

Un alt factor important este posibilitatea de a achiziționa versiunea din ce în ce mai solicitată a unei sobe pe peleți fără cos de fum, ceea ce permite încălzirea optimă fără a avea un canal de fum, ci prin realizarea unei găuri de doar 8 cm, conform legislației actuale cu inserarea unui tub.

Pentru cei care doresc să aibă mai multe informații, citiți și articolul despre sobele fără aerisire și costurile aferente pentru acestea.

soba pe lemne(Exemplu de instalare a unei sobe pe lemn din fontă folosind canalul de fum al unui șemineu existent)