Cuptor de paine – Constructie si indicatii

Un cuptor de paine reprezinta o investiție pentru întreaga familie.

De ce să dați banii pe pâinea din comerț, plină de aditivi, din moment ce vă puteți prepara pâinea dumneavoastră, de casă, direct în curte?! Deși construcția unui cuptor de paine nu este deloc dificilă, reprezentând un proiect frumos pentru orice gospodar, recomandăm contractarea unor specialiști în vederea realizării acestuia.

In proiectare sunt 2 variante:

  • cumpararea unui cuptor de paine semifabricat
  • construirea acestuia daca exista experienta proprie, sau incredintarea lucrarii unei firme specializate in domeniu

Ambele variante sunt valabile dar, in acelasi timp, prezinta si dezavantaje. In cazul unui model prefabricat de cuptor de paine sau semineu, trebuie sa va incredeti in experienta firmei producatoare de module prefabricate, dar sa tineti cont ca variantele sunt limitate iar un model nu functioneaza in aceeasi parametrii indiferent de amplasarea lui.

Se va tine cont de pozitionarea fata de cladiri inconjuratoare, de curentii de aer din zona, altitudine, etc.

O a doua problema este locul amplasarii: in casa, afara sau un acoperis exterior. Cazul ideal este constructia cuptorului intr-o incapere izolata, pentru a se evita pierderile inutile de caldura. Intrucat in cea mai mare parte a cazurilor constructia cuptorului se face in exteriorul casei si, in general, in aer liber, trebuie sa se tina seama de mai multi factori pentru ca exista mai multe variante constructive, care implica costuri diferite.

Odata ales locul convenabil, trebuie alese materialele. Recomandam folosirea samotei sau a caramidei refractare, care rezista la temperaturi inalte si nu se macina in timp.

Ca liant se foloseste mortar refractar sau praf de samota amestecat cu ciment. Se pot folosi cu acelasi succes module prefabricate dar tot din material refractar-samotat.

Constructia unui cuptor de paine incepe cu baza de sprijin, care va cuprinde picioarele solid construite, placa principala din beton armat, care se executa la o dimensiune de circa 20 cm mai mare decat amprenta cuptorului, izolatia-din materiale izolatoare si vatra cuptorului-din samota. Inaltimea medie de lucru pentru un cuptor de paine, respectiv distanta dintre partea superioara a vetrei si pamant este de aproximativ 120 cm.

Este important ca vatra sa fie perfect orizontala pentru a se putea gati si alimente semilichide. In acest punct se construieste bolta. Dimensiunile depind de circumferinta cuptorului la baza si de inaltimea la interiorul boltei. Inaltimea boltei se afla cu urmatoarea formula: H=D/3,4 unde D reprezinta diametrul cuptorului la interior. Oricum inaltimea interna nu trebuie sa fie mai mica de 25-30 cm. Ca exemplu, la un cuptor de paine cu diametrul intern de 100 cm va avea inaltimea interna de circa 35 cm.

Constructia trebuie facuta in asa fel incat centrul vetrei sa fie cat mai aproape de bolta pentru a se realiza reflexia caldurii degajate de bolta asupra vetrei. Pentru executia boltei propiu-zise se construieste mai intai fie din nisip umed, fie din bucati de polistiren, un paraboloid care va avea forma interna a boltei. Peste acesta, pornind circular de la baza se zidesc randurile de samota tesute si suprapuse folosindu-se liantii recomandati mai devreme.

Dupa ce constructia s-a intarit, se inlatura prin ușa de acces nisipul sau materialele folosite pentru bolta interna falsa. Dimensiunile gurii de acces depind de cotele interne ale cuptorului, de ce anume se doreste a se gati, de dimensiunile recipientilor folositi. Un cuptor de paine cu un diametru de 120 cm trebuie sa aiba gura de acces cu o latime de 50 cm si o inaltime de 30 cm. Chiar si forma gurii de acces depinde de felul preparatelor: cuptoarele construite pentru coacerea painii si pizzei au forma gurii de trapez isoscel, in timp ce cuptoarele destinate pentru coacerea dulciurilor au forma gurii in semicerc.

Dupa intarirea boltei se recomanda acoperirea acesteia cu materiale izolante de 12-15 cm, sau zidirea unei duble bolti din caramida si liant, cu destinatie estetica.

Cosul de fum trebuie sa fie prevazut cu o valva de tiraj, respectandu-se calculul diametrului intern astfel: pentru un diametru al cuptorului intre 60 si 80 cm-20 cm, pentru un diametru al cuptorului intre 80 si 120 cm-25 cm, pentru un diametru al cuptorului de la 120 cm in sus, se va monta un cos de fum cu diametrul intern de minim 30 cm. Gura cuptorului poate fi dotata cu o usa de vizitare prevazuta cu un geam termorezistent pentru urmarirea focului si coacerii, cu un termometru cu o scara de la 0-500o Celsius pentru urmarirea temperaturii optime de preparare, functie de tipul alimentelor.

IMPORTANT: în cazul în care aveti un cuptor de paine nou, este nevoie de o perioada de rodaj al acestuia, in sensul ca focul se va aprinde dupa circa 2 saptamani de la finalizarea constructiei, moderat si cu o durata de maxim 30 minute de cel putin 15 ori in zile consecutive, in asa fel incat elementele de zidarie si liantii folositi sa se intareasca in parametrii tehnici corespunzatori. Dupa terminarea rodajului se poate incepe la coacerea propiu-zisa. Intai se va asigura ca interiorul cuptorului este curat, se va aprinde focul moderat si dupa cateva minute se adauga treptat lemne pana la incalzirea completa a cuptorului, timp de circa 2-3 ore. Odata stins jarul, acesta se degaja in lateral si se pot introduce recipientele cu preparate. Va dorim POFTA BUNA!