Semineul se monteaza cu firme specializate

          Daca ne hotaram ca vrem un semineu, indiferent daca va fi unul modern, clasic sau rustic, daca va contine un focar normal sau un focar centrala, deoarece este o lucrare complexa, este cel mai bine să fie încredinţat unei fime  experimentate si specializate in acest domeniu. Obligatia acesteia este să cunoască si sa respecte reglementările tehnice de siguranţă, sa poarte discutii cu beneficiarii semineului si sa le explice cu argumente ce se poate realiza din ceea ce isi doresc acestia, si ulterior sa fie în măsură să propuna o solutie tehnica, estetica si financiara pentru instalarea semineului dorit de fiecare client in parte. Chiar si persoanele specializate si experimentate sunt puse deseori in fata cu adevarate provocari care scapa de cele mai multe ori celor neaveniti si care intra in impas cand trebuie sa gaseasca solutii de rezolvare.

          Este bine de stiut ca producatorii focarelor si semineelor acorda garantie pentru acestea numai daca montajul a fost efectuat conform normelor, de către o firma specializata care a fost instruita corespunzator si cunoaste toate detaliile tehnice ale produselor. In general, producatorii renumiti nu comercializeaza produsele lor decat prin reprezentanti autorizati de acestia, care au participat regulat la cursuri de instruire pentru montajul si exploatarea focarelor si semineelor. In cele mai multe cazuri, pentru ca vanzatorii cu amănuntul sau cei din magazinele de bricolaj nu sunt specializati, nu pot oferi  servicii de instalare la domiciliu. In aceste cazuri,  cumparatorii fie fac montajul in regie proprie, fie se bazeaza pe mestesugul unor persoane necalificate in aceasta meserie, cum ar fi sobari, zidari sau rigipsari. Amintim ca semineele au un cu totul alt principiu de functionare fata de sobe. Foarte des intalnim greseli de instalare a semineelor si a cosurilor de fum care au fost realizate de către constructori specializati in constructia caselor sau in instalatii sanitare, dar neexperimentati si nespecializati in domeniul semineelor. Bucuros ca semineul il costa mai putin, beneficiarul nu tine cont ca acea persoana nu este calificata si risca fie sa aiba un semineu de indoiala calitate, sau mai rau, sa aiba la final pagube material foarte ridicate. Un alt factor care permite astfel de solutii este faptul ca in tara noastra legislatia nu este reglementata si oricine  poate monta un semineu. In tarile cu traditie in acest domeniu, doar firmele specializate au autorizatie pentru astfel de lucrari. Sunt tari unde este nevoie de 5 autorizatii care iti permit sa folosesti un semineu sau un cos de fum: proiectant autorizat in domeniul surselor de caldura, vanzator autorizat, montator autorizat, inspectie finala autorizata si in cele din urma avizul celor de la protectie civila pentru utilizarea si folosirea semineelor si a cosurilor de fum. Daca beneficiarul nu face dovada ca primele 4 etape sunt conforme, nu primeste aprobarea de a locui sau folosi resedinta/spatiul respective.

          Sunt cazuri in care suntem apelati de catre diverse persoane care ne solicita “manualul de instalare pentru semineu,  ca am gasit pe cineva care se pricepe”. Este evident ca apelantul nu are deplina incredere in mesterul gasit si cauta sa suplineasca lipsurile acestuia cu solutiile date de acest manual inchipuit. Chiar daca in lectura de specialitate exista diverse carti in care regasim generalitati despre montajul semineelor, acestea nu se aplica in aceeasi masura la toate montajele de seminee, deci nu este o solutie sa avem acest manual.

          Enumeram mai departe cateva principii generale privind instalarea de sobe moderne si seminee, care permit celor care nu vor să apeleze la montaj calificat, sa aiba certitudinea  ca nu exista reguli general valabile care se pot aplica pentru montajul semineelor.

- Cunosterea tuturor parametrilor tehnici ai focarului, inchis sau deschis, din samota, din fonta sau din otel si samota, sau pe gaz si corelarea acestuia cu tipul finisajului de semineu solicitat de beneficiar

- Stabilirea distantelor si spatiilor necesare pentru convectia aerului dintre focar, finisajul semineului si peretele/peretii unde se monteaza

- Cunoasterea temperaturilor la care pot ajunge pe suprafetele exterioare focarele, semineele si cosurile de fum, indiferent care ar fi acestea

- Sunt la fel de importante precizarile fabricantului de focar cu privire la cerinţele pentru sistemul de evacuare al fumului (cosul de fum) cum ar fi: inălţimea totala si secţiunea interioară

- In multe tari deja obligatorii, si recomandate si de firma noastra din considerente tehnice si de sananate, folosirea  prizelor de admisie a aerului exterior pentru combustia din focar

- Locul de amplasare al semineului la interior, fie ca este vorba de living, crama, terasa, receptie, restaurant, birou sau zona SPA.  

- Implicit locul de amplasare al cosului de fum, tinand cont de tipologia casei, de locuintele vecine, de copacii prezenti sau viitori, de curentii de aer exteriori, etc.

- Variind de la semineu la semineu, este foarte importanta termoizolarea corecta a elementelor constructive existente aflate la interiorul si in spatele acestuia. De multe ori am gasit pereti din lemn placati cu rigips, unde beneficiarul ne-a asigurat ca “sunt din zidarie” fie din nestiinta fie pentru a evita un cost suplimentar pentru izolarea termica a acestora…

- Pentru o buna functionare a focarului si o buna eficienta termica a acestuia, cunoasterea si respectarea principiilor de radiatie-convectie

-Folosirea obligatorie si corespunzatoare a accesoriilor de racordare dintre focar si cosul de fum, a grilelor de admisie, evacuare si decompresie

          Locul de amplasare al semineului-la fel de important

          Datorita greutatii mari, podeaua trebuie sa sustina intreaga greutate a semineului, fara a se deforma. De multe ori semineele sunt foarte grele pentru ca in componenta lor poate intra un focar din fonta, sau un focar samotat, ffind imbracate complet in piatra, caramida, marmura, granit etc. La casele vechi si chiar si la casele noi pe structura de lemn gasim in structura de rezistenta grinzi care se pot prabusi usor daca nu gasim solutii de distributie pe suprafete mari a greutatii totale, atunci cand este posibil acest lucru. Daca nu este posibil, fie renuntam la idea montarii unui semineu, fie ca solutie alternativa putem monta o soba moderna tip godin, care are o greutate redusa.

          Daca in semineul visat dorim montajul unui focar deschis sau a unui focar cu deschidere dubla a usii, pe langa alte aspecte tehnice, se verifica întotdeauna distanţele de siguranţă fata de obiectele inconjuratoare. De exemplu, daca pardoseala este din  parchet, trebuie să fie protejata cu material incombustibil si izolant montat sub şi în jurul semineului pe o distanta suficient de mare care sa ofere siguranta pe timpul folosirii semineului.

          Se neglijeaza de multe ori ca spatiul în care se instalazeaza semineul, sau camerele adiacente neseparate etans de acesta, nu pot contine alte echipamente care folosesc acelasi principiu de functionare, daca acestea nu folosesc pentru intreaga combustie aer din exterior.

          Semineele nu se vor instala  în locuri unde sunt sau vor fi prezente aparate cu tiraj natural sau fortat(hote de exemplu) sau conducte de aer colective.

          Ideal pentru realizarea unei  combustii eficiente, aerul necesar arderii trebuie sa fie egal cu o secţiune liberă de cel puţin jumătate din secţiunea liberă a coşului, dar nu mai puţin de 200 cm2 pentru focare cu foc deschis şi minim de 80 cm2 pentru focare inchise.

          Semineul se va amplasa in imediata vecinatate a cosului de fum, astfel incat sa se evite trasee orizontale pentru tubulatura de racordare care vor impiedica obtinerea unui tiraj eficient.

          Pozitionarea semineului trebuie facuta astfel incat vizibilitatea acestuia sa fie maxima, atat din punct de vedere estetic (in general in fata canapelelor pentru relaxare) cat si din punct de vedere tehnic (caldura emanata de semineu sa fie distribuita uniform in tot ambientul).

          Cateva reguli pentru evacuarea fumului

          Amplasarea cosului de fum care deserveste semineul trebuie să fie facuta astfel incat sa se poata asigura un traseu minim pentru tubulatura de racordare dintre focarul semineului si acesta; se folosesc piese care garanteaza etanşeitatea dintre acestea si sa fie capabile să reziste produselor generate de procesul de ardere şi de condensare. Cele mai bune materiale sunt din inox sau ţevi emailate de fier pentru sobe, inox si tuburi metalice pentru seminee.  

          Se va asigura accesul la interiorul cosului de fum pentru a fi curatat de funingine si depuneri. Nu se vor folosi trasee deschise mai mult de 45 °. Interiorul canalului de ardere trebuie sa fie impermeabil şi izolat corespunzător, sa reziste la solicitari mecanice normale, la temperaturi ridicate si la acţiunea produselor de ardere şi de condensare a lor, deoarece acestea sunt acide.

          Cosul de fum trebuie sa asigure protectia materialelor imflamabile prin izolatii corespunzatoare, sa fie cat mai vertical, sa aiba secţiunea interioară de preferat circular

          Cu privire la  secţiunea şi înălţimea coşului, se vor respecta instrucţiunile producătorului de seminee, existand in acest sens tabele grafice. La  baza cosului de fum sa fie prevăzută o cameră de colectare a condensului, o usa de vizitare si curatire iar la capatul terminal sa fie prevazut cu elemente speciale care asigura evacuarea fumului.

          Cosul de fum va asigura evacuarea fumului doar pentru un singur semineu, din cauza tirajului de aer fals care poate aparea, sau din cauza maririi cantitatii de fum care trebuie evacuate in acelasi timp pe acelasi traseu. Pot aparea si inversari ale tirajului ceea ce va provoca intrarea de fum in ambientul care este mai rece.