Seminee elegante din fontă, dar cum să le curățați?

               Este vorba despre sobe „romantice”, ca să zic așa, și foarte des decorate, pictate și îngrijite chiar și în cele mai mici detalii. Sobele din fontă au și proprietatea importantă de a continua să răspândească căldura reziduală de ardere chiar și atunci când se stinge focul. Dar .. cum să le curățați?

               Fonta "(numita și ferraccio până în secolul al XIX-lea pentru calitatea sa mai scăzută și mai slabă a funcționării decât oțelul ușor) este un aliaj de fier-carbon (sau aliaj feros) cu un conținut de carbon relativ ridicat, obținut prin  tratarea termică a minereurilor de fier ".

               Fonta este produsă și prelucrată în furnale prin arderea cocsului de carbon și prin reducerea oxizilor de fier care vin în contact cu aceasta.      Utilizarea sa principală este în etapele intermediare ale prelucrării oțelului, dar există și alte utilizări ale fontei, cum ar fi, de exemplu, pentru producerea ustensilelor de bucătărie, calorifere, sobe etc.

                Spre deosebire de oțel, fonta este mai grea și mai rezistentă la abraziune, dar și mai fragilă. Una dintre principalele caracteristici ale fontelor este coeficientul său redus de expansiune termică și din acest motiv este adesea utilizata în toate acele produse care vin în contact cu focul. De asemenea, este foarte economica, iar diversele tipuri de fontă sunt: ​​alb, ductil, maleabil și gri.

               Așa cum am menționat, fiind foarte rezistenta la temperaturi ridicate, una dintre cele mai frecvente caracteristici ale fontei este cea pentru producerea de sobe și șeminee pentru arderea lemnului. Aceste sobe sunt foarte frumoase și, de asemenea, destul de scumpe. Este vorba despre sobe „romantice”,  și foarte des decorate, pictate și îngrijite chiar și în cele mai mici detalii.          

               Sobele din fontă au și proprietatea importantă de a continua răspândirea căldurii reziduale de ardere chiar și atunci când se stinge focul. Deținerea unei sobe din fontă face cu siguranță mediul foarte special, iar aceste sobe, deși sunt foarte rezistente, au nevoie de o întreținere atentă.

               Deci, cum să curățați o sobă din fontă?

               Primul lucru pe care îl observați în aceste produse este uzura pieselor superficiale care își pierd luciditatea, întrucât fonta suferă tratamente specifice care, din păcate, nu sunt veșnice. Un sfat general pentru curățarea acestor suprafețe este să nu folosiți niciodată apă, în special în zonele strălucitoare, deoarece acestea vin în contact cu metalul și, prin urmare, sunt susceptibile la rugină.

               Fonta tinde să se murdărească foarte ușor, deoarece funinginea și cenușa se așează pe suprafețe și se lipesc de ele, creând o patină întunecată, care este foarte greu de îndepărtat, mai ales dacă curățarea se face foarte rar. Există numeroase produse pe piață, de la soluții lichide la spray-uri, care accelerează curățarea. Acestea se aplică pur și simplu cu o cârpă moale, sau atunci când murdăria este foarte încăpățânată în cazul interiorului sobei, se pot folosi perii cu peri dure sau abrazivi.

               Dacă, în schimb, doriți să utilizați soluții naturale, alegerile sunt largi. În primul rând oțetul, datorită proprietăților sale de curatare, care trebuie amestecat cu puțină apă și folosit pentru frecarea suprafețelor. Pentru curățarea suprafetelor, detergentul pentru vase trebuie utilizat cu un burete abraziv cu care să se frece puternic.