Cum se curăță geamul focarului  și al sobei

 

 

               Curățarea geamului de fum îmbunătățește cu siguranță aspectul acestuia și previne acumularea excesivă de murdărie și funingine. Sunt multe metode sunt din care să alegeți. Lucrul esențial este ca, curățarea sa fie frecventă și completa.

               Curățarea corectă a șemineului  asigură o durabilitate mai mare și o eficiență mai bună. Curățarea poate fi completă sau doar pe unele părți, cum ar fi, de exemplu, interiorul, coșul sau geamul de protecție. Acesta din urmă este un element important, deoarece asigură o protecție corectă fata  de căldura excesivă degajată de arderea lemnului.

               Sticla de sobe și șeminee este o sticlă foarte specială, deoarece este rezistentă atât la foc, cât și la temperaturi ridicate și are un punct de rupere ridicat. Prin urmare, înainte de a explica diferitele metode de curățare a acesteea, este cu siguranță necesar să recomandăm unele lucruri.

 

               În primul rând, regularitatea. Curățarea periodică a geamului împiedică să se murdărească excesiv și să formeze reziduuri sau incrustări care, odată formate, sunt greu de eliminat. Mai bine să o faceți des decât să folosiți prea mult efort fizic atunci când sunteți la limită. Dacă alegeți să nu profitați de diferitele remedii naturale, puteți opta pentru produse disponibile în comerț și, de asemenea, foarte eficiente, cum ar fi solutiile de curatare cuptor sau caroseria auto. Pentru a păstra curat geamul, vă recomandăm, de asemenea, un foc foarte viu și o ardere completă a întregului lemn, altfel se pot acumula reziduuri care strică interiorul. Un ultim sfat, dar poate cel mai important, este alegerea lemnului de foc. Alegerea lemnului uscat ajută la generarea a puține depozite pentru geam.

 

               Haideți să apelăm acum la diferitele metode

1.CENUSA

 

               Aceasta este cea mai naturală metodă, chiar dacă uneori ar putea fi cea mai obositoare, în cazul murdăriei importante. Foarte simplu, iei niște ziare umede (oricum o cârpă moale este în regulă), îl înmoi în aceeași cenușă reziduală pe care o treci pe sticla. Succesul este asigurat, iar operațiunea se încheie cu o clatire cu apă. Când murdăria este în mod particular încrustată, poate fi îndepărtată anterior cu o spatulă.

 

2. AMONIACUL

 

               Aceasta este o metodă mai agresivă, dar mai eficientă și mai simplă. Pur și simplu umpleți un pulverizator cu apă și amoniac împărțite în părți egale, pulverizați uniform peste toata sticla și treceți o bucată de hartie sau un ziar. În acest caz, este important ca arderea lemnului din interior să fie complet stinsă și că temperatura coșului sau a sobei să fie la temperatura camerei.

 

 

3. SOLUȚIE SPECIALA DIN COMERT

 

               Cea mai utilizata, recomandata si simpla metoda, folosirea substantelor speciale din magazinele de specialitate. Functie de recomandarile producatorului, acestea se pulverizeaza pe geamul murdar, se lasa sa actioneze cateva minute apoi cu o carpa moale se sterge geamul.

 

               IN NICI UN CAZ NU FOLOSITI SUBSTANTE ABRAZIVE CARE VOR ZGARIA GEAMUL SI IN ACEST FEL SE VA FACILITA DEPUNEREA MAI RAPIDA A FUMULUI PE ACESTA