Câteva sfaturi pentru un șemineu care nu functioneaza bine

 

               Soluția optimă pentru un semineu care nu functioneaza corect dupa ce s-au verificat toti parametri tirajului este ventilatorul electric.

               Principalul dezavantaj al unui semineu este cu siguranță atunci când acesta nu functioneaza bine și acest lucru, în cele mai multe cazuri, depinde de coșul de fum. Acesta, se poate spune, este componenta principală a unui semineu, întrucât este un „element constructiv care servește la transportul fumurilor derivate dintr-o combustie din interiorul unei încăperi sau a camerei de ardere spre exterior”.

               În primul rând, trebuie spus că de multe ori aceeași alegere a utilizatorului este greșită. Fie din cauza sfaturilor proaste sau a informațiilor proaste despre subiect, fie în cazul unor considerații greșite cu privire la mediul înconjurător. Când, pe de altă parte, toate deciziile au fost luate cu conștiință, cauzele indicate mai sus pot fi examinate.

               "Tirajul coșului de fum este determinat de faptul că, prin aprinderea flăcării semineului sau a sobei, se creează o circulație naturală a aerului între coloana fierbinte care se ridică prin coșul de fum și aerul rece din exterior ".

               Pentru ca acest sistem să funcționeze în cel mai bun mod, trebuie să se efectueze următoarele: canalul de fum sa aiba o dimensiune adecvată și sa nu prezinte modificări bruște sau schimbări de direcție; trebuie să aibă lungimea potrivită și trebuie să fie izolată. Mai mult, acest lucru poate fi construit în diferite forme și materiale, iar alegerea dintre acestea este fundamentală pentru o corelare corectă cu mediul înconjurător și cu tipul de șemineu. Unul dintre materialele principale este cu siguranță oțelul inoxidabil și acest lucru se pretează la secțiuni circulare. Fiind un material neted, permite fumului să alunece foarte liber. Un alt material important este ceramica refractară și acest lucru se pretează la secțiunile pătrate și dreptunghiulare, dar un parametru important este faptul că colțurile interne sunt corecte corect pentru a evita acumularea frecventă de cenușă sau coroziune.

               Pentru ca un coș de fum să funcționeze în cel mai bun mod, acesta trebuie să fie bine protejat de vânt, intensitate și direcție, astfel încât curenții externi să nu împingă înapoi fumul produs de semineu. Prin urmare, un coș de fum bine proiectat trebuie să aibă o secțiune care este cel puțin de două ori mai mare decât cea a semineului, trebuie ridicat de pe acoperiș cu cel puțin un metru, trebuie să fie foarte rezistent și nu trebuie să aibă obstacole deasupra acestuia.

               O soluție care poate ajuta șemineul, când a fost proiectat prost sau are defecte , este cu siguranță exhaustorul electric de fum, o ”mașină” ușor de instalat la terminatia cosului de fum, care  pornește atunci când este nevoie de evacuarea fortata a fumului din semineu.