Lemn sau peleti? Ce să alegi?

             Aceste două materiale, naturale și ecologice, au caracteristici diferite, însă un parametru important pentru alegere este gustul personal. Dar care sunt caracteristicile fiecăruia? Pe baza carei caracteristici poate fi preferat lemnul peletilor sau invers? Aici sunt analizate.

               Ce combustibil este cel mai bine să folosiți? Lemn sau peleti?

               Aceste două materiale, atât naturale cât și ecologice, au caracteristici diferite, însă un parametru important pentru alegere este gustul personal. Dar care sunt caracteristicile fiecăruia? Pe baza carei caracteristici poate fi preferat lemnul peletilor sau invers?

                Peletele  este un combustibil obținut din rumegușul uscat. Standardul UNI EN 14588 îl definește ca un biocombustibil îngroșat, în general în formă cilindrică, cu o lungime aleatorie de obicei între 5 mm și 30 mm și cu capetele întrerupte, produse din biomasă pulverizată cu sau fără aditivi presatori ". Prin urmare, un material natural, direct derivat din lemn.

                 Cea mai importantă valoare a peleților este valoarea calorică mai mare în comparație cu lemnul. De fapt, pentru aceeași greutate (dar, evident, nu în volum), căldura degajată este mult mai mare decât lemnul. Aceasta depășește aproximativ 1800 Kcal / kg datorită procesului de uscare și presare, timp în care cea mai mare parte a umidității este expulzată. Defectul principal, pe de altă parte, provine din combustia însăși care produce cenușă, reziduuri tipice neprimate provenind din producția de dioxid de carbon, poluant și corespunzătoare arderii tuturor biomasei. Totuși, acest parametru este relativ, deoarece producția de cenușă este mai mică de 1% din greutatea sa, ceea ce înseamnă că peletul are un randament excelent și are nevoie de o întreținere mică a aparatelor, adică a sobelor.

                  În ceea ce privește acestea, majoritatea sobelor existente pe piață, în special cele mai moderne, au sisteme de programare integrate sofisticate, cum ar fi, de exemplu, pornirea și oprirea sistemelor atât prin telecomandă, cât și în modul programat de la distanță și în reglarea automată sau a temperaturii, datorită prezenței unui card electronic care favorizează o versatilitate mare a dispozitivului.

 

                 În ceea ce privește costurile, peleții sunt printre cei mai ieftini combustibili, dacă nu chiar cei mai buni. Estimările proporționale cu valoarea sa calorică demonstrează că peletele cu siguranță costă mai puțin decât lemnul și mult peste jumătate din combustibilii tradiționali. Peletul se vinde în pungi convenabile sigilate de volumul redus, ceea ce înseamnă că poate fi transportat și vândut cu ușurință. Pungile de peleți sunt, de asemenea, foarte igienice și conțin praful în interior și, mai general, acest material nu produce rumeguș și nu se sfărâmă. Este disponibil și în multe magazine, chiar și în supermarketuri și disponibilitatea acestuia  continuă pe tot parcursul anului.

                  Printre diferitele tipuri, peletele de fag sunt cu siguranță cele mai bune, urmate de cele produse de brad.

                   Lemnul în schimb? Unii parametri între lemn și peleți sunt identici. De fapt, lemnul este întotdeauna un material natural ușor de găsit, fiind o materie primă și poate fi achiziționat sau recuperat în pădure. Chiar și în ceea ce privește sobele, arderea lemnului produce cu siguranță mai multă cenușă, dar întreținerea sobei este foarte simplă, doar o mică practică este suficientă. Sertarul poate fi curățat aproximativ o dată pe lună în perioadele de iarnă de cea mai mare utilizare, în timp ce aparatul în sine este revizuit o dată la 5-6 ani. Aceste sobe sunt foarte independente. După ce aceasta este reîncărcată, își continuă activitatea fără a fi nevoie de alte ajutoare, cum ar fi electricitatea sau supravegherea cuiva care îl controlează.

                     Combustia, la fel ca și peleții, produce emisii poluante reduse în mediu, dar este un material mai ecologic în ceea ce privește procesul de lucru, care este mai mare și mai solicitant în cazul peleților.

                    Cea mai importantă caracteristică a lemnului, care are cu siguranță o influență importantă în alegere, este calitatea focului. Focul produs de lemn este natural și viu, intens și cald. Se uită la un foc de acest tip pe care îl poți simți calm. Focul este tăcut, excluzând răspândirea plăcută a lemnului și este sănătos, deoarece, în timpul combustiei, rata de umiditate rămâne constantă și aerul nu se usucă.