Semineele: între mitologie, tradiție și modernitate

             Protagonistul necontestat din casa noastră, șemineul îi cheamă pe toți în fața sa în zilele reci de iarnă: este primul lucru la care te gândești după o zi de muncă, așezat în fața șemineului care, nu este doar un mijloc de încălzire.

                         Conform mitologiei grecești, la început, focul a fost păstrat doar în atelierul Zeului Vulcan , apoi Prometeu a furat o parte din elementul special, luându-l într-un baston pentru a-l da oamenilor, cu care au putut, din acel moment, sa se încălzeasca, sa gateasca mâncarea și sa prelucreze metalele.            Dar Zeus, nu a fost de aceeași idee și l-a înlănțuit pe Prometeu în muntele Caucaz, condamnându-l să sufere tortura unui vultur care-și va mânca ficatul zilnic și apoi va fi mâncat pentru totdeauna.

             Odată cu focul, umanitatea a devenit un pic nemuritoare; de acest lucru a fost îngrijorat Zeus și, în timp, omul a început să îmblânzească focul, fără să-l lase niciodată să se stingă, înlănțuindu-l și în șemineu.

              Inventat de normandi și cu certitudine în țările nordice, în Italia există știri despre primul șemineu din jurul secolului XIII-XIV, mai întâi în Veneția, deși nu în forma sa actuală, dar caracterizat printr-o capotă conică foarte înaltă și îngustă, complet încorporată pe perete și sprijinit de coloane.

              Șemineul a fost primul sistem de încălzire din casă: vatra sau focul, cu flacără primitoare, a strâns în jurul său toți membrii familiei la masa de prânz și, în special, la cină, moment în care, pe lângă îndeplinirea rolului de instrument pentru gătirea mâncării, a încălzit și a mângâiat membrele obosite dintr-o zi de muncă în frig.

              Astăzi șemineul este considerat o piesă de mobilier, perfect integrată în orice stil de casă, iar instalarea sa este posibilă în aproape orice cameră din casă. Cu toate acestea, este necesar un proiect solid de instalare, deoarece funcționalitatea sa este legată de numeroși factori:

       -un spațiu în care poți aduce aer din exterior printr-o conducta în interiorul casei tale;

       -un mediu în care căldura va fi ușor de difuzat, limitând schimbările de temperatură între camere.

               Chiar și într-un singur tur de retaileri, centre comerciale și târguri, veți observa diferitele soluții pentru toate gusturile și toate bugetele: prelucrarea finisajelor, materialele de calitate diferite, designul clasic, modern și rustic, va trebui doar să alegeți preferatul tau. Dacă doriți apoi să utilizați același proces de încălzire pentru a alimenta caloriferele și încălzitoarele de apă, alegeți să conectați un cazan pentru producerea de apă caldă menajeră la șemineu și urmați sfaturile ulterioare privind alegerea ambelor soluții.