Cele 4 diferențe între gratarele cu lemne și cele cu cărbune

           Lemnul și cărbunele sunt printre cele mai utilizate și disponibile combustibili naturali pentru gătit la grătar. Diferențele fundamentale dintre cele doua tiputi sunt: ​​combustibilul, metoda de aprindere, tipul de gătit (direct sau indirect) și aroma mâncării. Mai jos sunt explicate.

            Dintre toate tipurile de grătare pe piață, cu siguranță vor exista motive pentru a exista diferențe considerabile între ele. Unii parametri pentru a înțelege aceste diferențe sunt: ​​materialul cu care este construit grătarul, dimensiunea acestuia și, prin urmare, în mod evident prețul și metoda de ardere.

             În ceea ce privește materialul, acesta este, de asemenea, strâns legat de dimensiunea acestuia.          De exemplu, gratarele mari sunt foarte des construite din cărămidă ; trebuie asamblațe după cumpărare și au nevoie de spații suficient de mari pentru a fi instalate, iar cel mai bun loc rămâne grădina. Unele modele mai mici sunt însă mai potrivite pentru balcoane și terase.

                        În ceea ce privește însă combustibilul lor și, prin urmare, metoda de aprindere, există diferite opțiuni. Acestea pot fi: gaz (foarte des combinate cu piatră ), electrice, lemn și cărbune. Excluzând primele două , mergem direct la material ca să spunem mai „natural”, disponibil pe piață și, de asemenea, cel mai folosit, și anume lemnul și cărbunele.

            Există patru diferențe între acești doi combustibili, dar care sunt?

           COMBUSTIBILUL

            Prima și cea mai evidentă diferență. Există multe tipuri de lemn și acest lucru influențează foarte mult tipul de foc și calitatea prăjirii. Cărbunele, pe de altă parte, este așa-numitul „cărbune natural” și este un derivat al lemnului, obținut direct din arderea sa. Lemnul, de fapt, odată tăiat și uscat, este transformat în cărbune prin carbonizare în cuptoare de cărămidă sau cuptoare de oțel.

           Chiar dacă lemnul produce în mod natural un foc mai viu, mai cald și mai durabil, avantajele cărbunelui sunt că este mai ieftin și mai ușor de transportat, deoarece este un „produs deșeuit”, tăiat în bucăți mai mici și mai ușoare.

          METODA DE APRINDERE

          Cărbunele este foarte simplu de aprins, spre deosebire de lemn care necesită mai multă îngrijire. Trebuie să se aprindă încet, de parcă s-ar afla într-un șemineu și are nevoie de o atenție constantă, astfel încât focul să mențină temperatura corectă și constantă atunci când gătiți mâncarea.

         TIPUL DE GATIT: DIRECT SAU INDIRECT

          Pentru gătirea directă, cu siguranță este mai bine să folosiți cărbunele, așezând grătarul cu mâncarea direct peste acesta,  in timp ce lemnul este mai potrivit, de fapt, pentru gătirea indirectă. Prin această metodă, grătarul este poziționat între două sau mai multe surse de căldură, iar un capac permite reciclarea căldurii, astfel încât mâncarea să nu intre în contact cu flacăra directă, ci se gătește in mod  indirect.

         GUSTUL ALIMENTELOR

          În acest caz, acestea sunt deduceri în întregime personale, dar, în opinia cunoscătorilor de grătar, nu ar exista nicio comparație între lemn și cărbune. Excluzând cea mai bună soluție absolută pentru gătirea mâncării, în special a cărnii pe gratarul cu piatră de lavă, alimentele gătite pe lemn ar avea o aromă mult mai bună. Totuși, acest lucru depinde foarte mult și de tipul de lemn folosit pentru aprinderea focului.