Tirajul

Fumul produs de combustie, fiind mai cald decat cel din ambient, creeaza o diferenta de presiune care tinde sa-l faca sa urce generand tirajul natural. In timpul ascensiunii tinde sa se raceasca cedand caldura in jur si astfel viteza sa scade pana cand temperatura va fi egala cu cea a mediului inconjurator lui.

Pentru a obtine un tiraj bun trebuie ca hornul sa fie izolat termic, pe cat posibil sa aiba pereti dubli si un strat izolator intre ei, in asa fel incat sa se evite racirea fumului de evacuat si sa se mentina diferenta de presiune care obliga fumul sa urce de-a lungul canalului de evacuare de la semineu pana la capatul terminal.

Este obligatoriu sa se dimensioneze cosul de fum proportional cu dimensiunea focarului, deoarece daca acesta este mai mic nu va fi suficient pentru evacuarea fumului, iar daca va fi prea mare fumul se va raci prea repede diminuand tirajul.

Un alt considerent important priveste deschiderea gurii semineului care trebuie corect construita in asa fel incat sa permita accesul unei cantitati corecte a masei de aer de combustie.

Nu trebuie uitata conditia ca la un semineu deschis sa se aduca aport de aer proaspat din exteriorul ambientului.Nu se vor monta in acelasi ambient 2 seminee intrucat admisiile de aer vor interfera intre ele si va aparea un tiraj compromis.

Pentru imbunatatirea tirajului:

  • mentineti cosul de fum curat de funingine
  • prevedeti o gura externa de aer proaspat adecvata si cuplata la baza semineului sub vatra, in tot timpul functionarii acestuia
  • cosul de fum trebuie sa aiba o terminatie antivant
  • la aprinderea focului, folositi surcele uscate orientate vertical si mentineti deschise valva de admisie si valva de evacuare
  • dupa ce canalul cosului de fum s-a incalzit se poate reduce admisia de aer si evacuarea acestuia
  • utilizati numai lemne de putere calorica ridicata si uscate
  • evitati rasinoaseele intrucat produc multa funingine
  • in cazul in care cosul de fum nu asigura tirajul unui semineu cu focar deschis, incercati sa micsorati gura focarului pe inaltime de sus in jos prin montarea unui paravan termic (adresati-va unei firme specializate in constructia de seminee!)